ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

το στίγμα μας...

Με αυτό μας το κείμενο Αγαπητοί Χωριανοί, κάνουμε την εμφάνιση μας στο διαδίκτυο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ως χωριό διαθέτουμε αφενός μεν πλούσιο έμψυχο και ανθρώπινο υλικό, αφετέρου δε, πλήθος πολιτιστικών στοιχείων και αναφορών, πλήθος ηθών και εθίμων, αλλά και ανεπανάληπτο και μοναδικό φυσικό κάλλος και ομορφιά, μοναδική δηλαδή περιβαλλοντική κληρονομιά.

Αυτά τα δυναμικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα διέθετε και τα διαθέτει και σήμερα η Στράτσιανη, στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε με σύγχρονα μέσα τις προϋποθέσεις μιας οργανωμένης δομημένης και αξιόλογης συγκέντρωσης, όλων εκείνων που θα επιτρέψουν και θα διασφαλίσουν στο μέτρο του δυνατού την όποια αυριανή δραστηριοποίηση του χωριού μας.

Η παρουσία μας στο διαδίκτυο με συγκεκριμένο στίγμα - σκοπό και προσπάθεια, φιλοδοξούμε να γίνει η «μήτρα» για την πληροφόρηση και την ενημέρωση των τρίτων για το χωριό μας, αλλά κυρίως, εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να γίνει το «λάδι και το αλάτι» για την σχέση των Στρατσιανιτών με την Στράτσιανη αφενός και αφετέρου όσο το δυνατόν περισσοτέρων χωριανών μεταξύ τους.

Η Αδελφότητα και σε αυτή την περίπτωση είναι παρούσα.

Από της ιδρύσεώς της το 1967, έχει να παρουσιάσει πλήθος δράσεων και έργων για το χωριό μας την Στράτσιανη, η οποία με το ΦΕΚ 5/1954 μετονομάστηκε σε Πύργο, παίρνοντας το όνομα του βουνού στην πλαγιά του οποίου είναι χτισμένο το χωριό και γράφτηκαν κατά καιρούς σημαντικές σελίδες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

Στόχος αυτής της πρώτης επαφής μας δεν είναι η ιστορική ή η γεωγραφική ή η πολιτισμική παρουσίαση για το χωριό, αλλά μια αναφορά χωρίς τους παραπάνω περιορισμούς, μια αναφορά που έχει να κάνει με το στίγμα μας, δηλαδή ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και κυρίως, βασιζόμενοι οπωσδήποτε στις ιστορικές μας παρακαταθήκες, για το που θέλουμε να πάμε ως οικισμός, ο οποίος βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα χωριών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι γνωστά και εκτός των ορίων της Ελλάδος και δεν είναι άλλη από την ομάδα των ξακουστών Μαστοροχωρίων.

Ο Πύργος είναι ένα από τα 42 χωριά της Κόνιτσας, απέχει από τα Ιωάννινα 93 χιλ. και από την Κόνιτσα 23, βρίσκεται στα χωριά της κοιλάδας του Σαρανταπόρου, αλλά ανήκει και στην ενότητα των Μαστοροχωρίων. Γεωγραφικά & διοικητικά ανήκει στον διευρυμένο Καλλικρατικό πλέον Δήμο Κόνιτσας, στα όρια δηλαδή της παλαιάς Επαρχίας. Πολιτισμικά, εθνολογικά, μουσικά, γλωσσικά, γειτνιάζει περισσότερο με τα χωριά με τα οποία και συνορεύει, δηλαδή Μόλιστα, Πυρσόγιαννη, Καστάνιανη, Αμάραντο, Αγία Βαρβάρα.

Ο πληθυσμός του χωριού κλιμακώνεται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή από τα Χριστούγεννα έως το Πάσχα οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 30-50, από εκεί και μετά όμως αυξάνει, με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο που γίνεται το πανηγύρι και το χωριό δέχεται όχι μόνο του Στρατσιανίτες αλλά και αρκετούς φίλους, γνωστούς και συγγενείς.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο μόνιμος πληθυσμός -για μεγάλο διάστημα παραμονής στο χωριό- αυξάνει καθότι αρκετοί συνταξιούχοι επέστρεψαν μετά την συνταξιοδότησή τους, ανακαίνισαν τα σπίτια τους και απασχολούμενοι με τους κήπους τους, το κυνήγι και τα κοινά του χωριού, απολαμβάνουν μια απλή φυσική ανθρώπινη ζωή.

Η παλαιού τύπου γέφυρα μπέλευ πάνω από τον Σαραντάπορο, συνδέει το χωριό γεωγραφικά και συγκοινωνιακά με τον υπόλοιπο ιστό του Δήμου Κόνιτσας, στην θέση του παλιού οικισμού «Παλιχώρι», που μαζί με τον «Μαχαλά», την «Σάτνα», τον «Αι Νικόλα», την «Κρουπνίτσα», το «Σιλιό», αποτελούσαν τις πρώτες γεωργοκτηνοτροφικές εστίες, οι οποίες κάποια στιγμή για λόγους ασφάλειας προφανώς συγκεντρώθηκαν στον χώρο που και σήμερα βρίσκεται το χωριό.

Τα «αποτυπώματα» όλων των παραπάνω παλαιών πατρογονικών μας εστιών, μπορεί να διακρίνει ακόμη σήμερα κανείς, όχι μόνο από τα χαλάσματα των καλυβών, αλλά και από τις μνήμες των ζώντων ακόμη ηλικιωμένων χωριανών μας.

Η παράδοση θέλει την εύρεση νερού από έναν τράγο, τα γένια του οποίου όταν είδε μουσκεμένα ο τσομπάνης, κατάλαβε ότι κάπου εκεί, στην σημερινή θέση της «κρύας βρύσης» υπάρχει νερό και άρχισε προφανώς η συγκέντρωση όλων των οικισμών γύρω από το νερό.

Κάπως έτσι μάλλον αρχίζει, κάποια υποτυπώδης συμβίωση, κάπου πολύ πίσω στο χρόνο, συνεχίζοντας βέβαια να χρησιμοποιούν τους παλιούς καταυλισμούς για στάνες ζώων.

Ο νέος οικισμός πιθανότατα ακολουθεί την πορεία που έχουν όλοι οι γύρω οικισμοί με τους οποίους συνορεύει ο Πύργος, δηλαδή τα Μαστοροχώρια.

Η τουρκοκρατία βρίσκει τον οικισμό με ολοκληρωμένες δομές διοικητικές και θρησκευτικές και η περίοδος του Αλή Πασά είναι δυσβάστακτη για τον Πύργο, καθότι δραστηριοποιείται αυτή την εποχή ο γνωστός Πρωτόπαπας, ο οποίος λειτουργεί ως φοροεισπράκτορας περισσότερο και λιγότερο ως παπάς, την ιστορία του οποίου και την δραματική εξέλιξή του θα αναφέρουν και θα περιγράψουν, ιστορικά τεκμηριωμένα, οι φιλόλογοι καθηγητές που διαθέτει στο έμψυχο υλικό του το χωριό μας.

Η απελευθέρωση και για τον Πύργο από τον τουρκικό ζυγό, έρχεται το 1913, όπως και σε όλη την περιοχή και ακολουθεί μια περίοδος έως το 1940, ηρεμίας μεν, αβάσταχτης φτώχιας δε, με συνέπεια να συνεχίζεται ο ξενιτεμός για πολλούς Στρατσιανίτες, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα, για Αμερική, Περσία, Αφρική.

Πόλεμος, αποκλεισμός, εμφύλιος και αβάσταχτη πείνα για το χωριό, αναγκάζει το σύνολο των κατοίκων στην ανεύρεση ψωμιού και τροφής στην Μακεδονία, στην Θεσπρωτία και την Αλβανία, την γνωστή «διακονιά».

Έρχεται η δεκαετία του ΄50 και πάλι η πορεία της Στράτσιανης είναι παράλληλη με αυτήν της όλης περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει η συνεχώς φθίνουσα κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου.

Είναι η εποχή της αστικοποίησης των μεγάλων πόλεων. Αρχικά φεύγουν οι άντρες και μόλις τακτοποιούνται φεύγουν και οι γυναίκες με τα παιδιά, ώσπου φτάνουμε στο 1979, που κλείνει το Δημοτικό Σχολείο Πύργου για πάντα, αφού λίγα χρόνια πριν είχε κλείσει το νηπιαγωγείο, που επίσης λειτουργούσε στο χωριό.

Το 1986 η Κοινότητα Πύργου μετατρέπεται, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε Δημοτικό διαμέρισμα και εντάσσεται στο Δήμο Κόνιτσας και όχι σε αυτόν των Μαστοροχωρίων, αποκόπτεται έτσι πολιτισμικά από τον ομφάλιο λώρο της φυσικής της περιοχής.

Το 2011 στα πλαίσια του Καλλικράτη, δημιουργείται και πάλι ένας Δήμος στα όρια της επαρχίας Κόνιτσας και ο Πύργος αποτελεί ένα από τα 42 χωριά του.

Ο Πύργος, ένα καθαρά Μαστοροχώρι, γέννησε άριστους τεχνίτες της πέτρας, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις τελευταίες δεκαετίες, το χωριό έχει να παρουσιάσει άριστους επιστήμονες σε κάθε χώρο, ικανότατους και επιτυχημένους επιχειρηματίες, αλλά και εμπόρους, με δράση εξαιρετική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η παρουσία και τα έργα χωριανών μας ήταν και είναι σε κάθε τομέα εμφανή, σε κάθε σημείο του πλανήτη από τον προηγούμενο αιώνα. Η επιστροφή στο χωριό αυτών που πρόκοψαν, συνοδεύεται με το χτίσιμο νέου σπιτιού, αλλά ενίοτε και με το χτίσιμο εκκλησίας, για τούτο και σήμερα υπάρχουν ακόμη δέκα εξωκλήσια, άλλα καλά συντηρημένα και άλλα όχι.

Ταυτόχρονα σε καλή κατάσταση συντηρείται ο Πολιούχος του χωριού Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον για το χωριό είναι δεδομένα, έτσι λοιπόν, το έτος 1927 ιδρύεται η Προοδευτική Ένωση Πύργου, το 1967 η Αδελφότητα Πύργου στην Αθήνα και το 2001 ιδρύεται ο Σύλλογος Πυργιωτών «Η Στράτσιανη» στα Ιωάννινα.


Με την είσοδό του στο χωριό ο επισκέπτης αντικρίζει το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σήμερα είναι καλά συντηρημένο, αριστερά την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και απέναντι την εκκλησία του Αϊ Γιώργη, αλλά και το οίκημα της Προοδευτικής, από δωρεά, το οποίο διαθέτει καφενείο, ιατρείο, δωμάτια ξενώνα και γραφείο.

Το χωριό είναι δομημένο, όπως ακριβώς το ενθυμούνται και οι παλιότεροι σε μαχαλάδες δηλαδή «κρουφνοί», «τσιαμάτες», «τσιουτσιάτες» και «μεσοχωρίτες», τα τελευταία χρόνια δε παρουσιάζεται μια εξαιρετική εικόνα όσον αφορά τις επισκευές και τις συντηρήσεις παλαιών κατοικιών αλλά και την ανοικοδόμηση νέων και αυτό οφείλεται κυρίως στους αρκετούς νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ζουν, μετά την συνταξιοδότησή τους στο χωριό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το χωριό έχει μια σημαντική παρουσία στους αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς της περιοχής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουμε σημαντική εξέλιξη επίσης στην βελτίωση των υποδομών, με αρκετές δράσεις.

Αποτελεί ευτύχημα και ευλογία για τον τόπο μας το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για τα κοινά, για τις εκδηλώσεις, η σημαντικότερη των οποίων είναι το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου.

Το εισαγωγικό αυτό σημείωμα αγαπητέ μας χωριανέ, σκοπό δεν έχει να παρουσιάσει την ιστορία του χωριού μας ή την πορεία των Μαστόρων στον χρόνο και στο χώρο ή την οποιαδήποτε αναλυτική αναφορά για γεγονότα, καταστάσεις και εκδηλώσεις, αλλά σκοπό έχει, να δώσει το στίγμα της νέας προσπάθειας της Αδελφότητας Πύργου Κόνιτσας, προσπάθεια η οποία θα ευοδωθεί με την βοήθεια όλων και έχει να κάνει με την παρουσία του χωριού μας στο διαδίκτυο.

Με αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι για ατομική χρήση αλλά για την κοινή μας ενημέρωση, να συμβάλουμε στην καταγραφή της ιστορικής μας διαδρομής σε κάθε τομέα, να προχωρήσουμε στην καταγραφή των γενεαλογικών δέντρων των οικογενειών και όχι μόνο, καθότι υπάρχει πλειάδα δράσεων που χρήζει να δραστηριοποιηθούμε, γιατί πιστεύουμε και το θέλουμε να έχει και η δική μας γενιά συμβολή στην ανάπτυξη και καλυτέρευση των όποιων θεμάτων της Στράτσιανης.

Να τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα αλλά και σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την περιοχή και δεν είναι άλλο από την παρέμβαση των Αδελφοτήτων και των Συλλόγων στα τοπικά δρώμενα, καθότι φαίνεται ότι η κρατική άποψη για την περιφέρεια έχει διαφοροποιηθεί, ακολουθώντας την προβληματική της οικονομίας.

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε και με δεδομένο το ενδιαφέρον αλλά και τις δυνατότητες των νέων του χωριού μας, της αξιολογότατης ομάδας γυναικών αλλά και όλων των Στρατσιανιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Αδελφότητα κάνει ένα ακόμη βήμα……

……Θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια ως Αδελφότητα και θα ζητήσουμε την βοήθεια όλων, όσων δηλαδή έχουν την δυνατότητα να γράψουν, να καταγράψουν, να περιγράψουν, να εξιστορήσουν, αλλά και να παρουσιάσουν την δουλειά τους για τον Πύργο και όχι μόνο, στην ιστοσελίδα του χωριού μας.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας θα κάνει την προσπάθεια και είναι πεπεισμένο ότι θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερα η νεολαία μας, την οποία πρωτίστως ενδιαφέρει το θέμα, αλλά και την οποία πρωτίστως θα πρέπει να απασχολήσει το θέμα, καθότι ως νέοι, πιστεύουμε ότι έχουν την όρεξη, την δυναμική και την πολύ μεγάλη αγάπη για το χωριό τους, τον Πύργο.





bullet hover email hover menu arrow