ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΣΤΟ  www.stratsiani.gr

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη τον Κωσταρέλη για την παρουσίαση που έκανε στο βιβλίο μου. Μεταξύ των άλλων έγραψε ο Παναγιώτης ότι δεν έγραψα κάτι για τους νεώτερους  κάτι δηλαδή ως παρακαταθήκη. Νομίζω ότι παρακαταθήκη είναι  αυτή η ίδια η  πορεία της ζωής μου. Έγραψα όλα αυτά που πέρασα , όπως και όλα τα παιδιά του χωριού μου και της ηλικίας μου, χωρίς φόβο και πάθος, αυτά που περάσαμε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφύλιου πολέμου κάτω από πολύ δύσκολες  συνθήκες.

Σε ένα πόλεμο εναντίον του κατακτητή που θέλει να σε υποδουλώσει όλοι (οφείλουν να ) παίρνουν μέρος. Προέχει η σωτηρία της χώρας , της οικογένειας και της θρησκείας και δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύεις. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και γίνονται τσιράκια των κατακτητών και υπηρέτες των ξένων συμφερόντων. Γνωρίσαμε τα Τάγματα Ασφαλείας. Πρώτα στην υπηρεσία των Γερμανών και μετά στην υπηρεσία των Εγγλέζων.

Ο πόλεμος του ΄40 και όσα επακολούθησαν ,δυσκόλεψαν πάρα πολύ την γενιά μου.Ο φόβος είχε ριζώσει βαθειά στις καρδιές μας. Η πείνα μας θέριζε και έπρεπε να γυρίζουμε από χωριό σε χωριό, αψηφώντας  τα χιόνια, τις βροχές ,τις καιρικές συνθήκες. Το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν πως θα φέρουμε ψωμί στο σπίτι για την οικογένεια. Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα χρόνια εκείνα, τα χρόνια της θύελλας όπως εγώ τα αποκαλώ.

Η ψείρα ήταν ανυπόφορη. Η ελονοσία επίσης παρούσα και τα φάρμακα για την αντιμετώπισή της να λείπουν. Το μόνο φάρμακο ήταν το «θερμασοβότανο». Έτσι το ονομάζαμε.  Βοήθησε πολλούς χωριανούς το βοτάνι αυτό.

Είχαμε και την αγραμματοσύνη. Το σχολείο είχε καταληφθεί από τους Ιταλούς και αργότερα από τους Αντάρτες. Άλλο δεν πήγαινε κάτω από αυτή την κατάσταση και αποφάσισα να φύγω στις Λαϊκές Δημοκρατίες μαζί με τα αδέλφια μου , δεκαεπτά άτομα από το χωριό μας. Σκορπίσαμε σαν την κλωσσαριά που χάνει τα παιδιά της στις Λαϊκές  Δημοκρατίες της Ευρώπης  και της Ασίας  στο μακρινό Ουζμπεκιστάν και την Τασκένδη. Φύγαμε από την κόλαση του πολέμου και της πείνας και βρεθήκαμε στον παράδεισο. Αυτή είναι η αλήθεια. Η προπαγάνδα στην Ελλάδα έλεγε ότι θα γίνουμε γενίτσαροι και κάποια μέρα θα γυρίσουμε στην Ελλάδα και θα σκοτώσουμε τους γονείς  μας! Λυπάμαι  που θα το πω αλλά αρκετοί απόγονοι εκείνων μας κυβερνούν και σήμερα. Ένα σάπιο καθεστώς  τα μέλη του οποίου όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κρατούν την καρέκλα και να θησαυρίζουν σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Στις λαϊκές δημοκρατίες μας αγκάλιασαν σαν δικά τους παιδιά, μας αγαπήσανε και μας πρόσφεραν ό,τι ένα παιδί εκείνης της ηλικίας  χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά. Δεν μας έλειψε τίποτα και αυτό είναι αλήθεια. Μας έμαθαν γράμματα στη γλώσσα τους και πολλά παιδιά έγιναν επιστήμονες. Είναι χαρά μου να διαβάσουν αυτά που  έχω γράψει τα παιδιά και τα εγγόνια μου και τα παιδιά όλου του κόσμου για να παραδειγματιστούν. Αν η ζωή σου τα φέρει βολικά έχει καλώς. Υπάρχει όμως και το αντίθετο. Να μην έχεις τίποτα οπότε πρέπει να παλέψεις σκληρά για να ζήσεις. Όλα αυτά σε ωριμάζουνπολύ γρήγορα και έτσι βλέπεις την σκληρή πραγματικότητα.

Ο  πόλεμος τελείωσε και καινούργιες ελπίδες γεννήθηκαν. Ζήσαμε μια εποχή όπου άφηνες τα κλειδιά πάνω στην πόρτα και τα παράθυρα. Γυρίζαμε ξέγνοιαστοι μέρα και νύχτα χωρίς φόβο μήπως σε κλέψουν και σου κάνουν κακό. Τι συνέβη λοιπόν και τα πράγματα άλλαξαν; Δεν το ξεχνώ. Ο τότε υπουργόςΕξωτερικών της Ελλάδας και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να χορεύει στο φυλάκιο της Κακκαβιάς το άνοιγμα των Ελληνοαλβανικών συνόρων .Από τότε η Ελλάδα μπήκε στην ομηρεία των αλλοδαπών κακοποιών στοιχείων με έξαρση στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι κλέφτες σε περιμένουν στη γωνία, σε απειλούν με το μαχαίρι και σου παίρνουν το μεροκάματο που έβγαλες με τον ιδρώτα σου. Πρόκειται για τους τεμπέληδες που θέλουν το εύκολο χρήμα.

Να μη μας διαφεύγει ότι τα ναρκωτικά είναι η μεγαλύτερη ασθένεια που πλήττει τη νεολαία μας σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ένα σάπιο σύστημα που έχει το χρήμα ως θεό οι διεφθαρμένοι της κοινωνίας δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό και χάριν του εύκολου χρήματος δεν διστάζουν να καταστρέψουν τα παιδιά μας. Χρειάζεται οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους το ίδιο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Μα πάνω απόλα πρέπει η πολιτεία να κάνει καλά τη δουλειά της. Να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια έχει φτιάξει και να μην αφήνει τους εμπόρους ναρκωτικών, τους διαφόρους εγκληματίες και απατεώνες να κάνουν ζημιά σε αυτή την όμορφη χώρα και τους πολίτες της. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα σε ολόκληρητην ανθρωπότητα και η δημοκρατία είναι δικό της δημιούργημα.

Σκοπεύω να στείλω άλλο ένα γράμμα  για εκείνη την περίοδο. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

                                                     Με τιμή

                                                                                 ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
bullet hover email hover menu arrow