ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Ο νέος, όταν ανέβει στους ώμους των προγόνων, τότε μόνον θα μπορέσει να δει το μέλλον του, είχε πει ένας φιλόσοφος.

Με την πρωτοβουλία των εν Αθήναις διαμενόντων και εκ του χωρίου Πύργου Κονίτσης καταγομένων, όλοι οι Στρατσιανίτες, ίδρυσαν το σωματείο, υπό την επωνυμίαν «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΟΝΙΤΣΗΣ» με έδρα τας Αθήνας όπως αναφέρει και το πρώτο άρθρο του καταστατικού κατά την ημερομηνία της 23 Οκτωβρίου 1966, στο δικηγορικό γραφείο του αειμνήστου Κονιτσιώτη δικηγόρου και λογοτέχνη, Ιωάννη Λυμπεροπούλου.

Σύμφωνα με το βιβλίο πρακτικών της Αδελφότητας, συνήλθαν για πρώτη φορά 49 μέλη στην συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου 1967 στο κατάστημα Νασόπουλου.

Η προηγούμενη γενιά μας κληροδότησε ένα ηθικό χρέος και μια μεγάλη υποχρέωση να στηρίξουμε την ιδιαίτερη πατρίδα της καταγωγής μας, μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, υποστήριξης των αδυνάτων, ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινωνικής προστασίας και της συσπείρωσης της νεολαίας, στις εκδηλώσεις και τα έργα της Αδελφότητας, αλλά και της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους άλλους φορείς και Συλλόγους της Περιοχής Κόνιτσας και του ευρύτερου Ηπειρωτικού χώρου.

Διανύουμε δύσκολη εποχή.

Είναι αδήριτη ανάγκη, εκ των πραγμάτων, η συλλογική προσπάθεια, καθώς και η αυτοοργάνωση για το καλό του φτωχού χωριού μας. Σύλλογοι και Αδελφότητες αντικαθιστούν στον μέγιστο βαθμό το Αθηνοκεντρικό Κράτος, όπως οι κοινότητες κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Στην διαδρομή των 45 χρόνων, δραστηριοποιούνται οι Στρατσιανίτες συλλογικά, κοινωνικά, έχοντας ως πρώτο μέλημα την άμεση βοήθεια των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και σπουδαστών με υποτροφίες. Πρώτο κατασκευαστικό έργο η διάνοιξη δρόμων, η επισκευή τοιχείων, η μέριμνα για την συντήρηση του Σχολείου, των εκκλησιών, του ιατρείου, η διαμόρφωση της πλατείας, η δημιουργία της βρύσης στην Ράχη ως αφιέρωμα στους μαστόρους, η κατασκευή της ύδρευσης και η αγορά υδρομετρητών.

Στον πολιτιστικό τομέα, οργανώνεται το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας και η δημιουργία δέκα γυναικείων παραδοσιακών ενδυμασιών, επιμένοντας πεισματικά στην διατήρηση και μετάδοση της δημοτικής μουσικής στις νεότερες γενιές, ώστε να γαλουχηθούν τα παιδιά μας στα μουσικά ακούσματα του τόπου. Το ετήσιο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου είναι πλέον θεσμός για τον σύλλογό μας και το μεγάλο Αντάμωμα των απανταχού Στρατσιανιτών, καθώς και ο Αποκριάτικος Χορός στην έδρα μας την Αθήνα. Κάθε χρόνο εκδίδουμε το ημερολόγιο της Αδελφότητας με πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και υλικό ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, διασώζοντας έτσι ότι πολυτιμότερο είχε ο Πύργος από την φθορά του χρόνου.

Όλα τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο, σε χαλεπούς καιρούς, με νύχια και με δόντια παλεύουν, ελπίζοντας στην συνέχεια του φορέα και έχοντας ως σκοπό την παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενεά που θα δραστηριοποιηθεί με αφοσίωση, ευαισθησία και αγάπη στο έργο της Αδελφότητας του Πύργου Κόνιτσας.

 

ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΑΝΗ-ΣΟΥΡΕΛΗ

      Αντιπρόεδρος Δ.Σ.bullet hover email hover menu arrow