ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

 
                                                                 

Ο “πηγαιμός” σου για την Στράτσιανη…


Ο Πύργος-Στράτσιανη με το παλαιό όνομα- είναι χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα της Κόνιτσας αλλά και των Ιωαννίνων γενικότερα.
Είναι ένα από τα σαρανταδύο χωριά του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κόνιτσας και ανήκει στην ιδιαίτερη ομάδα χωριών που ονομάζονται Μαστοροχώρια.

Η 39η επαρχιακή οδός, που ξεκινάει ως διακλάδωση  από την εθνική οδό Ιωαννίνων- Θεσσαλονίκης, έχει μήκος 7,5 χιλιόμετρα, είναι ασφαλτοστρωμένη και  καταλήγει στον Πύργο, που είναι το τελευταίο και μοναδικό χωριό αυτής  της διαδρομής.

Για τον  επισκέπτη που θα ήθελε να επισκεφτεί την Στράτσιανη υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές  διαδρομές.

Από Αθήνα αεροπορικώς έως τα Γιάννενα και από εκεί οδικώς για την Κόνιτσα, η οποία απέχει 69 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου μια ώρα οδήγηση. Από την Κόνιτσα το χωριό απέχει 24 χιλιόμετρα και σε μισή ώρα περίπου μπορεί κανείς να βρεθεί στον Πύργο.

Από την Αθήνα, όμως, μπορεί κάποιος να φτάσει στα Γιάννενα μέσω Ρίου, σε 5 ώρες περίπου, καθότι η απόσταση είναι 464 χιλιόμετρα.

Από την Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να έρθει από την παλιά εθνική Θεσσαλονίκης- Ιωαννίνων και αφού περάσει το Επταχώρι και μπει στο νομό ακολουθώντας τον ποταμό Σαραντάπορο, θα φτάσει στην διακλάδωση για τον Πύργο οδηγώντας περίπου 3,5 ώρες και διανύοντας 255 χιλιόμετρα.

Την διαδρομή αυτή ακολουθεί κανείς σήμερα αν επιθυμεί να περάσει μέσα από την μοναδική φύση της περιοχής. Ο νομός Γρεβενών με την ιδιαίτερη χλωρίδα και η πανίδα είναι πόλος έλξης για πολλούς λάτρεις του φυσικού κάλλους.

Από την Θεσσαλονίκη όμως πολύ πιο ξεκούραστα μπορεί κανείς να φτάσει στο χωριό μέσω Εγνατίας οδού, στα Γιάννενα κι από εκεί στην Κόνιτσα και τον Πύργο. Ο χρόνος που χρειάζεται για αυτήν την διαδρομή, μπορεί να μην είναι ο ίδιος με την προηγούμενη, αλλά η οδήγηση είναι πιο ξεκούραστη, αλλά όχι απαραίτητα πιο ευχάριστη, λόγω της συνεχούς και γρήγορης οδήγησης στην Εγνατία οδό.

Η Στράτσιανη δεν είναι χωριό του ποταμού, με την έννοια ότι δεν το συναντά κανείς πάνω στο δρόμο του. Επομένως, δεν έχει επισκέπτες τυχαίους, αλλά επισκέπτες που για κάποιο λόγο θέλουν να την επισκεφτούν.

Τέτοιοι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί, όπως ιστορικοί, λαογραφικοί, φυσικοί, πολιτιστικοί, συναισθηματικοί, αλλά και λόγοι ανάπαυσης, χαλάρωσης και απόλαυσης της εξαιρετικής φύσης.

Το χωριό χαρακτηρίστηκε ως το «μπαλκόνι της Κόνιτσας» για τον λόγο ότι είναι χτισμένο σε προνομιακή φυσική θέση. Επομένως, ο επισκέπτης απολαμβάνει μοναδική θέα από την πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια της. Λειτουργεί καφενείο όλο τον χρόνο και μπορεί κάποιος να φάει και να γευτεί ντόπιο τσίπουρο και κρασί, καθώς επίσης και να απολαύσει εξαιρετικούς περιπάτους μέσα στο έλατο και την μαύρη πεύκη που διαθέτει άφθονη το βουνό στην πλαγιά του οποίου είναι χτισμένος ο Πύργος.

Διαθέτει ξενώνα 3 δωματίων με ξεχωριστά μπάνια και θέρμανση, έτσι μπορεί κάποιος να διαμείνει χειμώνα ή καλοκαίρι και να ζήσει τις ομορφιές και την απλότητα ενός χωριού μακριά από την πόλη και τα προβλήματά της.

«Αξίζει τον κόπο, αγαπητέ άγνωστε, που είτε τυχαία είτε εσκεμμένα πέσεις πάνω στον ιστότοπο της Στράτσιανης, να διακρίνεις κάποια χαρακτηριστικά που όταν την επισκεφτείς είναι βέβαιο ότι θα θέλεις να ξανάρθεις, να ξανακάτσεις στην πλατεία και ξανά να απολαύσουν τα μάτια σου την μοναδική θέα.

Αξίζει τον κόπο όμως, αγαπητέ μου χωριανέ, που για διάφορους λόγους έμεινες μακριά από την γενέτειρα των γονιών σου, να έρθεις να δεις το χωριό τους, να γνωρίσεις τους συγγενείς σου, να κλάψεις στα χαλάσματα και να γνωρίσεις τις ρίζες σου.

Αξίζει τον κόπο, αγαπητέ μου χωριανέ, διότι για το χωριό εσύ είσαι το παν, όχι ο τυχαίος επισκέπτης ή ακόμη και ο οποιοσδήποτε επισκέπτης.
Για μας, για τα παιδιά της Στράτσιανης, δεν υπάρχουν αποστάσεις. Χειμώνα και καλοκαίρι, ο τόπος αυτός είναι ο ξεχωριστός δικός μας τόπος. Οι αποστάσεις και τα χιλιόμετρα δεν εμπόδισαν εκείνους που θέλησαν να επισκεφτούν και να γνωρίσουν ένα όμορφο Μαστοροχώρι και τους ανθρώπους του.» 


Χρήστος Παπαδημητρίου

bullet hover email hover menu arrow