ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

        ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ

      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

         H  ΣΤΡΑΤΣΙΑΝΗ”

           ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2001

         Ι Ω Α Ν Ν Ι Ν Α

 

 

 

     Στις 18 Φεβρουαρίου 2001 στην πρώτη  τους Γενική    

     Συνέλευση  σαράντα ένα ιδρυτικά μέλη -όλοι χωριανοί διαμένοντες στα Γιάννενα- αποφάσισαν την ίδρυση Πολιτιστικού Συλλόγου με την ονομασία “Σύλλογος Πυργιωτών Ιωαννίνων Η Στράτσιανη”, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων.

    Ήταν η πρώτη φορά που στην πόλη ιδρύθηκε σύλλογος χωριανών ,ο οποίος με βάση το καταστατικό του βασικές προτεραιότητες  θα είχε την ανάδειξη με κάθε τρόπο   της οικονομικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής, ανάπτυξη του χωριού μας.

    Η πρώτη Γενική Συνέλευση εξέλεξε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο:

    Πρόεδρος εξελέγη η Τζαχάνη-Σιούτη Πελαγία.

    Αντιπρόεδρος η Σιούτη Μαρία.

   Ταμίας ο Παπαδημητρίου Χρήστος .

   Μέλη ο Φαρμάκης Τηλέμαχος, η Παπαχρήστου Καίτη, και η Κοσκινά Γεωργία.

    Στην πρώτη συνεδρίασή του το Δ.Σ αποφάσισε ότι το σήμα στην σφραγίδα του συλλόγου θα είναι το σχήμα του πλάτανου, και όρισε την 6η Αυγούστου ως ημέρα εορτασμού στο χωριό, αποφασίστηκε δε ότι προστάτιδα του Συλλόγου θα είναι η Αγία Σωτήρα.

   Από την πρώτη χρονιά η δραστηριοποίηση του Δ.Σ ήταν παράλληλη με τους σκοπούς που όριζε το καταστατικό έτσι:

-Οργάνωσε χοροεσπερίδες στα Γιάννενα.

-Οργάνωσε εκδηλώσεις  πολιτιστικού χαρακτήρα στο χωριό.

-Συνέβαλλε στις δραστηριότητες της Αδελφότητας Αθηνών από την πρώτη στιγμή.

-Συνέβαλλε στους σκοπούς της Προοδευτικής Ένωσης Πύργου.

-Συνέβαλλε στην ολοκλήρωση σκέπαστρου στην Αγία Σωτήρα.

Συνέβαλε με την οικονομική υποστήριξη μέλους του στην υλικοτεχνική υποδομή του χωριού για την λειτουργία του πανηγυριού.

Έκανε γνωστή την ίδρυση και την δραστηριοποίηση του Συλλόγου,αλλά και τα προβλήματα του χωριού μας ,στους φορείς της πόλης ,Νομαρχία Περιφέρεια  αλλά και του Δήμου  Κόνιτσας.

Βασική επιδίωξη ήταν η συσπείρωση των μελών, αλλά και η  τακτική επικοινωνία, με μοναδικό στόχο την κοινή δράση για την επίτευξη των κοινών μας προσδοκιών πάντα σε σχέση με το χωριό μας.

Η ίδρυση του συλλόγου αντιμετωπίστηκε κατ αρχάς από την Αδελφότητά μας στην Αθήνα με επιφυλακτικότητα όσον αφορά την ανάγκη ίδρυσης κι ενός ακόμη συλλόγου, με το σκεπτικό ότι η Αδελφότητα καλύπτει τους προαναφερόμενους σκοπούς, και δεν χρειάζονται άλλοι Σύλλογοι, άποψη που μας έβρισκε και μας βρίσκει αντίθετους με  αυτή την στενή συλλογιστική καθότι θεωρούμε ότι  όπου γεννιέται ένας σύλλογος κάτι καλό γεννιέται, για κάθε τόπο.

Χάρη σε αυτή την επιφυλακτικότητα  το αίτημα ενός μικρού δάνείου για τα πρώτα έξοδα ίδρυσης απορρίφθηκε  από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς αιτιολόγηση με αποτέλεσμα να αναζητηθεί το ποσόν αυτό  σε διάφορα μέλη αφενός και δημιουργώντας πικρία μεγάλη αφετέρου.

 

Αυτό δεν επηρέασε την θέληση και την επιθυμία των ιδρυτικών μελών χωριανών μας   των Ιωαννίνων να ιδρύσουν Σύλλογο ο οποίος θα βρίσκεται σε όλα τα ζητήματα σε αγαστή συνεργασία με τους άλλους δύο Συλλόγους του χωριού.

Αυτό έπραξε και αυτό πράττει ακόμη σήμερα.

Ακόμη παραμένει το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια ανέστειλε τρόπον τινά την εκδήλωση στις 6 Αυγούστου, για τους παραπάνω περίπου λόγους ,  και βρίσκεται δίπλα στην Αδελφότητα όσον αφορά την  κεντρική μας εκδήλωση για το  πανηγύρι ,θέλοντας με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την συνεργασία και μόνο αυτή αλλά και να αποδείξει ότι σκοπός της ίδρυσης δεν ήταν  άλλος από την αγάπη  και την κοινή δράση για το χωριό μας.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί η συμπαράσταση των διοικήσεων των δύο ξενοδοχείων που εκμεταλλεύονται χωριανοί μας  του Παλλαδίου και του Ολυμπίκ σε όλες μας τις δραστηριότητες

Τελευταία δραστηριότητα του Συλλόγου ήταν η συν διοργάνωση εκδρομής με την Αδελφότητα  στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2011,αναλαμβάνοντας το κόστος του ενός λεωφορείου, εκδρομή η οποία χάρη στην εξαιρετική συνεργασία και προσπάθεια εστέφθη από απόλυτη επιτυχία.

Ο Σύλλογος των Ιωαννίνων, θεωρούμε ότι δημιούργησε μια νέα σελίδα για τους  ανθρώπους μας και για τους χωριανούς μας γενικότερα , οι όποιοι βεβαίως επιθυμούν κατ αρχάς να προσφέρουν και  να συνεισφέρουν στα κοινά και δεν είναι απλά κριτές και επικριτές των προσπαθειών των άλλων.

       Το ΔΣ έχει την θέση και αυτή επιχειρεί να προωθήσει ως άποψη ότι περιεχόμενο στους συλλόγους δίνουν η δουλειά και το έργο μικρό η μεγάλο, τα πρόσωπα που υπηρετούν τους καταστατικούς πάντα σκοπούς των Συλλόγων έρχονται και παρέρχονται.

 

     Παπαδημητρίου Χρήστος
bullet hover email hover menu arrow