ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος με καρύδια


Υλικά

1 κ. μπακαλιάρος

350 γρμ. καρύδι κοπανισμένο

1 σφηνάκι ξύδι

1 φλ. λάδι

2 σκελίδες σκόρδο

αλεύρι

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση  

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια το μπακαλιάρο.  Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.

            Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε καλά σε ζεστό λάδι. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε στην άκρη.

Στο τηγάνι ρίχνουμε το ξύδι, το καρύδι, το σκόρδο ανακατεύουμε καλά, να πάρουν μια βράση. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το κομμάτια του μπακαλιάρου, αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά . Σερβίρουμε ζεστό.

Συνοδεύεται από πατατοσαλάτα ή πουρέ.

Καλή σας όρεξη !!

Σημ. τη συνταγή μας έδωσε η Χρυσούλα Ιωαννίδου, αφιερωμένη στη μνήμη της πεθεράς της Πολυξένης Βαζούκη, που της την έμαθε και έφτιαχναν μαζί.

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται το κοτόπουλο ή ο λαγός, με μόνη διαφορά ότι βράζουμε λίγο περισσότερο, πριν ρίξουμε το καρύδι



Κλωστό

Θα χρειαστούμε μπόλικα καρύδια, ζάχαρη, μέλι, φύλλα και μπόλικο ελαιόλαδο.

   

Ζυμώνουμε το ζυμάρι για τα φύλλα. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη.

 Καθαρίζουμε και τρίβουμε – όχι πολύ ψιλά – τα καρύδια. Ρίχνουμε μέσα μια (1) χούφτα ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Πλάθουμε το φύλλο. Λαδώνουμε καλά και επάνω πασπαλίζουμε τα καρύδια. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και μετά ζαρώνουμε το φύλλο προσέχοντας να μείνουν τα καρύδια σκεπασμένα. Τυλίγουμε το φύλλο σαν σαλιγκάρι και το βάζουμε στο ταψί που έχουμε προηγουμένως λαδώσει καλά.

Δεν το κάνουμε ρολό γιατί γίνεται πιο σκληρό. Είναι πιο αφράτο όταν το ζαρώνουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στο δεύτερο φύλλο. Αυτό συνεχίζουμε να το τυλίγουμε εκεί που σταμάτησε το πρώτο. Αυτό συνεχίζεται ως να γεμίσει το ταψί. Το λαδώνουμε καλά από πάνω και ψήνουμε στους 200ο C  για μισή περίπου ώρα, ως να ροδίσει.

 

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε : ένα (1) ποτήρι νερό, ένα (1) ποτήρι ζάχαρη και δύο (2) κουταλιές μέλι.

Βράζουμε για 3 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει.

Σιροπιάζουμε το κλωστό ζεστό  με  το σιρόπι κρύο.

 

Το ΚΛΩΣΤΟ ήταν το γλυκό των γιορτών των Χριστουγέννων και της Αποκριάς !

 

Φωτεινή Τσάνου-Ζαφείρη

    

 

Τα σπάργανα του Χριστού

Θα χρειαστούμε : αλεύρι, καρύδια και ζάχαρη

Σε μια κατσαρόλα, φτιάχνουμε ένα κουρκούτι – με το αλεύρι – παχύρευστο.

Καίμε ένα αντικολλητικό τηγάνι επάνω στη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνουμε μέσα λίγο από το χυλό και μετακινούμε γύρω-γύρω το τηγάνι να πάει ως τις άκρες, όπως κάνουμε με τις κρέπες. Φτιάχνουμε όση ποσότητα θέλουμε.

Για ένα κανονικό ταψί 32 εκ. θα χρειαστούμε περίπου 12-15 τηγανίτες.

Στρώνουμε στο ταψί τηγανίτες. Πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα καρύδια και αρκετή ζάχαρη. Ξαναστρώνουμε τηγανίτες και ξανά καρύδια και ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ως να έχουμε το επιθυμητό πάχος. Συνήθως 3-4 στρώσεις. Κόβουμε σε κομμάτια και ζεματίζουμε με βραστό νερό – περίπου 1 λίτρο (εναλλακτικά βάζουμε μόνο τα καρύδια και με τη ζάχαρη και το νερό φτιάχνουμε σιρόπι).

Το γλύκισμα αυτό, το φτιάχναν οι παλαιότεροι το βράδυ, ξημερώνοντας Χριστούγεννα και το βράδυ ξημερώνοντας Τα Φώτα. Και βέβαια οι τηγανίτες ψήνονταν σε μια στρογγυλή, ίσια, ποταμίσια πλάκα, η οποία καίγονταν στο τζάκι πολλή ώρα πριν την όλη διαδικασία.-

Φωτεινή Τσάνου-Ζαφείρη

Κρεγιασόπ'τα

Θα χρειαστούμε : 6-8 μερίδες κρέας (προτιμώτερο αρνάκι που έχει λίγο λίπος), 1 κιλό πράσα ( μόνο το άσπρο μέρος) και 1 κούπα ρύζι.

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε με λάδι. Μόλις καραμελώσουν ρίχνουμε μέσα τις μερίδες το κρέας, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε, και το κρέας. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι έτοιμο να έχει περίπου 2 κούπες ζουμί. Βγάζουμε το κρέας από τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις (όχι να βράσει το ρύζι). Απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Ζυμώνουμε  το ζυμάρι για τα φύλλα. Πλάθουμε και ανοίγουμε  3 φύλλα για κάτω που τα χωρίζουμε με λάδι και άλλα 3 που τα ψήνουμε. Πάνω από τα 3 κάτω φύλλα βάζουμε ένα ψημένο και από πάνω μία λεπτή στρώση ρύζι με πράσα. Μετά πάλι ψημένο φύλλο και πάλι ρύζι και τελειώνουμε με το τελευταίο ψημένο φύλλο και το υπόλοιπο ρύζι. Υπολογίζουμε τα κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε επάνω μια μερίδα κρέας.

Σ΄ένα τηγάνι λιώνουμε αλμυρό βούτυρο  ως να κοκκινίσει και μόλις κατεβάσουμε απ΄τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κοφτό κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι. Ανακατεύουμε και περνάμε γύρω-γύρω τον κόθαρο και μετά τον γυρίζουμε και τον ξαναπερνάμε από πάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο κάθε μερίδα κρέατος και το ρύζι.

Ψήνουμε στους 200ο  C  για μια ώρα.

* Η ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ  θεωρούνταν αρχοντικό φαγητό και επίσημο. Την έφτιαχναν 2-3 φορές το χρόνο. Την Πρωτοχρονιά, που έβαζαν μέσα εκτός από το φλουρί, ένα κομμάτι κληματόβεργα και ένα άχυρο (σαλάμ΄κα). Την έφτιαχναν επίσης τις κρεατινές απόκριες και όταν γιόρταζαν τον άγιο του σπιτιού τους. Πολύ νόστιμη γίνεται επίσης και με κρέας γίδας!!

Φωτεινή Τσάνου-Ζαφείρη

Γίδα παστριμάς με αλέυρι

Μια μέρα νωρίτερα από τη μέρα που θέλουμε να μαγειρέψουμε τον παστριμά, τον πλένουμε    και τον βάζουμε σ΄ένα σκεύος με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζουμε συχνά, ως να ξαρμυρίσει και να μαλακώσει το κρέας.


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. Μόλις χρυσίσει ρίνουμε μέσα τις μερίδες το κρέας (κόψιες) και το γυρίζουμε ως να τσιγαριστεί και το κρέας. Λιώνουμε τον μπελτέ (είναι χειμωνιάτικο φαγητό και δεν υπήρχαν φρέσκες ντομάτες) και ρίχνουμε μέσα στο φαγητό. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει. Θέλει πολύ καλό βράσιμο γιατί αυτό το κρέας είναι σκληρό. Αφήνουμε να βράσει ως να μείνει λίγη σάλτσα στην κατσαρόλα. Μη ξεχάσετε το μαύρο και κόκκινο γλυκό πιπέρι.


  Σ΄ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε δύο  (2) γεμάτες κουταλιές βούτυρο και μόλις λειώσει (όχι να καεί) ρίχνουμε μέσα έξι (6) κουταλιές φουσκωτές αλεύρι. Αυτή η ποσότητα είναι περίπου για έξι (6) πιάτα. Ανακατεύουμε συνέχεια στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε πιο χαμηλή για να μην καεί το αλεύρι αλλά να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το σβήνουμε με λίγο ξύδι. Ανάλογα με το πόσο ξινό αρέσει το φαγητό είναι και η ποσότητα ξυδιού που θα ρίξουμε, περίπου 2-3 κουταλιές. Στη συνέχεια ρίχνουμε κρύο νερό και ανακατεύουμε συνέχεια, να μην σβωλιάσει. Υπολογίζουμε νερό ίσα με 5-6 πιάτα.


Καλό είναι ρίχνοντας το αλεύρι στην κατσαρόλα με το κρέας να το περάσουμε από σουρωτήρι για τυχόν σβώλους. Ανακατεύουμε συνέχεια πάνω στη φωτιά ως να χυλώσει. Αν μας πήξει λίγο περισσότερο, ρίχνουμε νεράκι ως να το κάνουμε ένα παχύρευστο χυλό, σαν ζουμί, όχι σαν κρέμα.


Σ΄όποιον δεν αρέσει το ξύδι, το παραλείπει.

 

Φωτεινή Τσάνου-Ζαφείρη

    

bullet hover email hover menu arrow